AI
16― 10― 23

AI reci… što je novo u svijetu umjetne inteligencije

1. Open AI Chat GPT

Natječući se za dominaciju u sferi umjetne inteligencije, OpenAI je uspostavio rano vodstvo lansiranjem ChatGPT-a u studenom 2022. godine. U svibnju je dosegnuo vrhunac od 210 milijuna mjesečnih korisnika, a sada ih bilježi 180 milijuna. U pokušaju da ih dostignu, drugi su investitori uložili 40 milijardi dolara poduzetničkog kapitala u prvoj polovici 2023. u AI tvrtke.

2. Meta uvodi generativne AI značajke za oglase

Novi alati podržani generativnom AI tehnologijom dolaze u Meta oglase. To uključuje mogućnost prilagodbe oglasa različitim omjerima slike, automatskog generiranja pozadine slikovnih oglasa i stvaranja višestrukih varijacija tekstualnih oglasa. Prema njihovoj najavi, to će otvoriti ‘novu eru kreativnosti koja maksimizira produktivnost, personalizaciju i izvedbu za sve oglašivače‘.

3. Meta & Ray Ban smart glasses

Korisnici naočala mogu razgovarati s Meta umjetnom inteligencijom i chatbot upitati za vremensku prognozu. Također, najavljuje se da će korisnici u budućnosti od chatbota moći saznati više o onome što vide, npr. o spomenicima, poznatim građevinama i slično. Osim što se s ovim naočalama mogu snimati fotografije i videozapisi u trajanju do 60 sekundi, putem njih se može streamati uživo na Facebooku i Instagramu.

4. BARD Googleov AI eksperiment

Bard je Googleova eksperimentalna usluga umjetne inteligencije. Zamišljena da funkcionira slično ChatGPT-u, razlika je u tome što Google sve podatke povlači s weba u realnom vremenu. Kao i većina AI chatbota, Bard može kodirati, rješavati matematičke probleme i pomoći pri pisanju tekstova.

5. Spotify koristi AI za prevođenje podcasta

Spotify je pokrenuo prevođenje epizoda popularnih podcasta (Lex Fridman, Monica Padman i Steven Bartlet) s engleskog na druge jezike, zadržavajući prepoznatljive glasove voditelja. Prvi jezik je španjolski, slijede francuski i njemački, a bit će dostupni isključivo na Spotifyju. Koristi se OpenAI-jeva tehnnologija generiranja glasa kako bi odgovarao stilu izvornog govornika, stvarajući autentičnije iskustvo slušanja koje zvuči osobnije i prirodnije od tradicionalne sinkronizacije.

6. Amazon ulaže 4 milijarde dolara u Anthropic

Anthropic su osnovali brat i sestra Dario i Daniela Amodei, koji su prije bili povezani s OpenAI-jem. Ovo najnovije ulaganje označava Amazonov strateški potez da ojača svoju prisutnost u sve dinamičnijoj areni umjetne inteligencije. Anthropicov vodeći proizvod je Claude AI model. Claude i njegova napredna iteracija, Claude 2, veliki su chatbotovi temeljeni na jezičnom modelu, slični po funkcionalnosti OpenAI-jevom ChatGPT-u i Googleovom Bardu. Izvrsni su u zadacima poput prevođenja teksta, generiranja koda i odgovaranja na razna pitanja.

U ovom postu sve ilustracije i slike generirane su pomoću AI-a.