07 ― 03 ― 23

Jesen u Berlinu na Quadriga SM konferenciji

Fenomen društvenih mreža nije samo prolazni trend, nego sadašnjost i budućnost komunikacije, što dokazuje kontinuirano pojavljivanje novih ‘social’ platformi. Društveni mediji promijenili su način komunikacije pojedinaca, ali i brendova te je u posljednjem desetljeću nazočnost na društvenim mrežama u poslovnom sektoru postala imperativ. S obzirom na to da kao agencija pratimo sve aktualne trendove, posjetili smo nedavno održanu ‘Quadriga’ Social Media konferenciju u Berlinu.

Fenomen društvenih mreža nije samo prolazni trend, nego sadašnjost i budućnost komunikacije, što dokazuje kontinuirano pojavljivanje novih 'social' platformi.

Društveni mediji promijenili su način komunikacije pojedinaca, ali i brendova te je u posljednjem desetljeću nazočnost na društvenim mrežama u poslovnom sektoru postala imperativ. S obzirom na to da kao agencija pratimo sve aktualne trendove, posjetili smo nedavno održanu 'Quadriga' Social Media konferenciju u Berlinu.

Uz slogan INFLUENCE – INNOVATE – PERFORM kroz 4 radionice i prezentacije 7 najboljih primjera iz prakse te panel diskusije pruženi su odgovori na sljedeća pitanja:

  • Kako integrirati 'Influencer marketing' u strategije?
  • Kako promovirati korporativne projekte kroz efemeran sadržaj?
  • Kako pronaći odgovarajuće kanale i platforme
  • Kako kreirati sadržaj koji privlači pažnju?
  • Kako mjeriti rezultate?

Konferenciju je otvorila futuristica Shivvy Jervis, prezentacijom očekivanih trendova na društvenim mrežama za 2018. godinu. Fokusirala se na tehnološke on-line trendove i prikazala njihovo značenje za korporacije i potrošače. Također, demistificirala je neke od koncepata koji će radikalno preoblikovati digitalni marketing, način poslovanja i, naposljetku, naše svakodnevne živote. Tu prvenstveno mislim na trendove poput 'Social meets mixed reality', 'Augmented reality'  te 'Customization targeting based on new criteria', tj. koji potencijal ima 'Behavioral data' za brendove, što mi se čini dobrim scenarijem za novu sezonu <em>Black mirrora</em>.

Središnja tema konferencije je Influencer marketing, što je velika tema i na društvenim mrežama. Korporacije su identificirale influencere kao novu priliku u digitalnim marketinškim strategijama. Influenceri, kao opinion lideri s visokom prisutnošću na društvenim mrežama, utječu na širenje sadržaja.

Nema sumnje da oni mogu osnažiti reputaciju brenda ili organizacije, popraviti image brenda i utišati nered na digitalnim platformama. Također, pomažu u dijalogu s kupcima, stvaraju relevantan sadržaj i tako grade povjerenje u brand.

Odličan primjer Influencer marketinga je prezentacija Unileverovog projekta - Rexona ljetna kampanja u Slovačkoj. Tu se pokazalo kako su autentičnost i relevantnost na lokalnom tržištu ključni za izgradnju pozornosti u dugoročnom razdoblju. Poučno je bilo i kako je fotograf Sebastian Spasic iz perspektive influencera prezentirao zašto je izgradnja dugoročnog odnosa između branda i njega bitnija od samog povećanja broja followera.

Panel diskusija pod nazivom ' Snapchat and Instagram stories: corporate usability of ephemeral content. Ineffective or an opportunity?

pozabavila se trendom efemerne komunikacije.

'Social expiring content' predstavlja veliki izazov za oglašivače. Primjerima iz prakse prikazano je kako se Snapchat ili Instagram stories mogu kvalitetno koristiti u digitalnim kampanjama.  Bitno je naglasiti da pri odabiru platforme treba biti selektivan i odgovoriti na pitanja: koje platforme odgovaraju marketinškoj strategiji našeg brenda, nalazi li se na toj platformi naša ciljna skupina te imamo li sadržaj primjeren za objavljivanje na toj platformi? Ako su odgovori pozitivni imamo dobru pretpostavku za ostvarenje uspješne strategije.

Posebno me se dojmilo predavanje o engagementu Paula O'Kanea, člana Uprave Dublinskog aerodroma zaduženog za komunikacije. On je obrazlagao na koji način kvalitetna strategija nastupa na društvenim mrežama omogućuje bolju komunikaciju s putnicima. Svjesni su da je snažna digitalna prisutnost neophodna za održavanje uspješne tvrtke i da je utjecaj društvenih mreža jedan od važnijih aspekata promocije. Paul O'Kane kaže “It's all about the story“ i zaista, nevjerojatno je kako su jednoj, ranije neprepoznatljivoj, tvrtki uspjeli dati tako snažan i upečatljiv online identitet. Uostalom, Dublinski aerodrom upravo je zbog toga osvojio nagrade za aktivnosti na društvenim mrežama, a njihov je Twitter račun dvaput proglašen najboljim u toj kategoriji te društvene mreže - World’s Best Airport Twitter Feed.

Uspješnost kampanje je mjerljiva i mora se pratiti od prvog stadija planiranja kampanje.  Dr. Ana Adi vodila je radionicu  pod nazivom  Be(come) measurement hero  na kojoj je ustvrdila da svaka platforma ima svoje alate i kompleksnu metriku, ali da nisu samo brojke najbitnije. Također, upozorila je na činjenicu da se uspješnost kampanje ne mjeri uvijek na samoj platformi, već je njen utjecaj puno širi. Dakle, uspješnost kampanje ovisi o uspješnom mjerenju i jasno definiranim kanalima mjerenja.