07 ― 03 ― 23

Mala škola Facebook oglasa

Fotografija, video, carousel ili story – što i kada odabrati?

Fotografija (Image ads) najčešći su i najjednostavniji format facebook oglasa. Ovaj tip oglasa može se koristiti u mnogim vrstama oglasa, u raznim plasmanima oglasa i u raznim omjerima, no najčešći su 1:1, 4:5 i 2:3

Image ads su relativno jednostavni za stvaranje te mogu na kreativan način prikazati vaš proizvod ili uslugu. Ponekad je za dobar oglas dovoljno fotografija s mobitela, malo igranja sa sjenama u lightroomu i jednostavni tekst zalijepljen u Canvi.

No, iako su Image ads izvrsno rješenje za većinu oglasa, mogu imati ograničavajuće djelovanje jer samo jednu sliku šalje kroz platformu (Facebook i Instagram). Tako primjerice, želimo li prikazati kako neki proizvod stvarno radi ili ako želimo prikazati višestruke mogućnosti naše usluge, Image ad možda neće biti idealno rješenje.

story
Storiji

Video ads su oglasi koji, kako i samo ime kaže, koriste video za demonstraciju proizvoda ili usluge. Video ads uglavnom imaju tendenciju high engagementa što znači da će biti pogodno za manje kompanije ili biznise. Kroz videe se vaš posao lakše može povezati sa svojom zajednicom koja čini srž vašeg tržišta.

Najveća zamjerka video oglasima je ta što su treba vremena da se naprave. No, danas uz razne aplikacije koje nude pre-made template, više ni to nije problem. Ipak ako, želimo poslati jednostavnu poruku, Image ads ili Carousel  su često bolje rješenje.

Tip: ako želite dobar video oglas, u prvih nekoliko sekundi mora se dogoditi „punch“ koji će zadržati pozornost vaše publike kako bi im do kraja prezentirali svoju poruku. Facebook savjetuje ne praviti video oglase koji su duži od 15 sekundi.

Carousel
Carousel ads

Carousel format je oglasa s kojim možemo vrtiti kroz nekoliko videa, fotki, ili proizvoda. Svaki od proizvoda u carouselu ima svoj naziv, zaseban link i opis.

Web shop marketing manageri jako vole ovaj tip oglasa jer on pokazuje upravo ono što se nalazi na njihovom web-shopu a za to ne morate sletiti na njihov web shop.

Isto tako, Carousel oglasi se mogu iskoristiti na kreativan način kako bi ispričali svoju priču u 10 slika. Fenomenalne carousele možete vidjeti kod mladih dizajnera koji kroz deset fotografija pričaju priče i dijele korisne savjete.

Carousel fotografija je formata 1:1 i zato je vrlo važno da znamo kako pozicionirati elemente na fotografiji.

zakljucno
Zaključno

Kao što ste mogli vidjeti, Facebook nudi šaroliku ponudu kombinacija oglasa počevši od ciljeva pa to samih formata koji mogu biti izuzetno kreativni. Bez obzira koju kombinaciju odaberete za svoje poslovanje, bilo da želite doći do svoje publike, oglasiti se o novom blog postu, prodati proizvod ili doći do novih pratitelja, Facebook će zbog svoje dominantne pozicije u Hrvatskoj biti dobro rješenje za vas.

Na kraju, jedino što vam možemo savjetovati u pogledu oglasa je da testirate što je moguće više. Kombinirajte oglase i ciljeve dok ne dođete do zadovoljavajućih rezultata.