Splitski festival jedrenja
19 ― 10 ― 23

Uspješna prva godina Splitskog Festivala Jedrenja

Najmasovnije, najprestižnije i najpopularnije jedriličarske regate koje se u razdoblju od sredine rujna do sredine listopada održavaju na području Splita i Dalmacije.

Od ove godine objedinjene su unutar jedinstvenog Festivala koji slavi more i mediteranski način života: Splitskog Festivala Jedrenja.

Ovim su projektom regate koje organizira Jedriličarski klub Labud iz Splita - Labud Classic, Mala Mrduja, Mrduja, Startup Europa i Viška regata - dobile novi poticaj kojim se odaje priznanje dosadašnjoj tradiciji. Najznačajnije i najmasovnije regate u Hrvatskoj,  Mrduja i Viška regata, okupile su ove više od 3.000 sudionika sa po dvjestotinjak brodova po regati.

Mrdujska regata osvaja srca zaljubljenika u more, jedra i vjetra već 92 godine. Radi se o najstarijoj regati na Mediteranu koja okuplja “šarenilo” među posadama. Od jurilica i brzih brodova do onih obiteljskih, gdje cijele obitelji zajedre prema Mrduji, tradicija se nastavlja iz godine u godinu.

Viška regata iduće godine slavi okruglih 80 godina, a smatra se regatom za znalce na kojoj se uživa punim plućima. Ona okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, bilo da se radi o ljudima željnima sportskog nadmetanja ili onima koji naprosto uživaju u suživotu s prirodom. Za grad Vis regata označava i neslužbeni kraj sezone, kada se u grad nakratko vrati ljetni šušur.

Svih pet regata nadrasle su lokalni karakter stoga su im Pro media group i JK Labud, koji iduće godine slavi 100 godina postojanja,  zajedničkim snagama odlučili dati dodatno na značaju. Objedinjavanjem regata u „spektakl vjetra i mora“ koji je trajao mjesec dana, Splićani, Bračani, Višani i njihovi gosti mogli su uživati i u dodatnim sadržajima, poput izložbe fotografija pod nazivom „Hrvatska: tamo gdje jedra pričaju priče“ u organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves, promocija knjiga o jedrenju članova Labuda Sania Delića i Lea Lemešića te kulinarskog nadmetanja pod nazivom Brodska kužina, ali i dvodnevnom feštom u Viškoj luci.

Već za iduću jesen organizatori najavljuju još bogatiji program popraćen kulturnim, eno-gastro i zabavnim sadržajem za sve stanovnike i goste Splita i Visa, kao i sudionike ovih regata.

Jedrenje ima stoljetnu tradiciju u našim krajevima, a njeno očuvanje nije samo briga za prošlosti već je od velike važnosti i za nadolazeće naraštaje kojima želimo prenijeti ljubav prema ovom sportu, moru i prirodi. Riječ je o jednom od najdugovječnijih sportova koji obilježava stoljetnu tradiciju organiziranog djelovanja i cijelo to vrijeme generira brojne ekonomske, turističke i društvene prednosti za čitavu Dalmaciju.